kastiel-mojmirovce-historia

A kastély története

 • interier  A kastély enteriőrje

  A kastély hatalmas előcsarnokát az elegáns színházi lépcsőkkel eredeti tereziánus csillárok díszítik, amelyeket modern formájukra újítottak fel, valamint a múlt század legismertebb szlovákjainak életnagyságú portréi.

 • chodba-tolerancie
  A tolerancia folyosó

  A kastély központi folyosóját tolerancia folyosónak hívják. A folyosó falait a legnagyobb világvallások szimbólumai díszítik, valamint filozófusok, írók és tudósok több tucat portréja.

 • africky  Afrikai szalon

  Az eredeti két helyiség tiszteletére, amelyeket „Afrikának” neveztek, és amelyekben Hunyady gróf lelkes vadászként és lövészként a vadászatokon szerzett trófeákat állította ki, létesült az Afrikai szalon, amelyet afrikai képek és maszkok díszítenek.

 • restauracia  Étterem

  Az étterem több helyiségből áll, a legnagyobb közülük vadászati stílusban van berendezve, a kastély 1945 előtti berendezéséhez hasonlóan. A vadászati trófeákat modern, vadászati témájú képek egészítik ki. Az étterem szomszédságában három szalon található - a Fehér szalon, Zenei szalon és a Rózsaszín szalon.

 • vinna-pivnica

  Borospince vinotékával

  A kastély pincéjében jelenleg téglából épített boltíves borospince található. Széles körű felújítása Viktor Šabík nevéhez fűződik, aki ezért a projektért Bécsben Brick award 2010 díjat szerzett. A 300 éves pince napjainkban az a hely, ahol a történelem a művészettel találkozik. A borospince légkörét 24 akadémiai festőművész 120 festményéből álló bor és szőlészet tematikájú gyűjtemény teszi teljessé.

 • strelnica  Lőtér

  Eredeti módon van kihasználva a további föld alatti tér is. Fedett lőteret építettek bele rövid golyós fegyvereknek 3 pályával, amely egész évben üzemel. A lőtér sport jellegű, a nyilvánosság számára működtetett, fegyverviselési engedély szükségessége nélkül.

 • chodba-rozpravky

  Mesebeli folyosó

  A kastély büszkesége az a folyosó is, amely a kastély főépületét a relax központtal köti össze. Pavol Dobšinský népmeséinek jelenetei díszítik gyönyörű és hatalmas 18 x 2,3 m nagyságú színes képek formájában, amelyek Táňa Žitňanová akadémiai festőművésznő alkotásai. A meséken kívül Szlovákia legismertebb várai és kastélyai is láthatók itt. A folyosó egy része a kísérteteknek és rémtörténeteknek van szentelve, amelyek a kastélyhoz és környékéhez kapcsolódnak.

 • bazen


  A botanikus kertből medence

  A helyen, ahol a Hunyady család téli botanikus kertje állt egykoron, napjainkban úszómedence található. A medence egyedi beltere most is a téli kertre emlékeztet. A mennyezetén Szlovákia egyik jelenlegi legnagyobb festménye található, mérete 15 x 10 m. Az „Orchideák virágai” című festmény Jana Farmanová–Šabíková akadémiai festőművésznő alkotása.

 • palac

  Tisztelgés Grassalkovich gróf előtt

  Ürmény (Mojmírovce) Grassalkovich Antal szülőhelye, amire a grófnak szentelt szalon emlékeztet. A falait Grassalkovich és úrnője, Mária Terézia életnagyságú portréi díszítik, amelyek Jarmila Veľká akadémiai festőművésznő alkotásai. Megcsodálhatja mindazoknak az építményeknek a kifaragott makettjeit, amelyeket a gróf felépíttetett, továbbá korabeli címereket, páncélt és Táňa Žitňanová akadémiai festőművésznő nagyméretű boltíves festményét, amelyen Mária Terézia megkoronázása látható.Évszázadokkal tele van történetekkel

Az Ürmény (Mojmírovce) község közepén álló barokk-klasszicista kastély története egészen a 18-ik századba nyúlik vissza, és a Hunyady családhoz kötődik, akik az akkor Urpínnak nevezett faluba a török csaták végeztével költöztek be. 1721-ben Hunyady Imre barokk stílusban építtette fel a kastélyt. Később, egy tűzvészt követően a kastélyt klasszicista stílusban építették át.

Egzotikus növényekkel teli park

A Hunyady család birtokát a kastélyon kívül egy kiterjedt park is képezte, amelyben számos egzotikus fa, cserje és növény volt megtalálható, és amely az azt követő évtizedekben Felső-Magyarország legszebb parkjai közé tartozott. Ritkaságnak számított az üvegház - botanikus kert, amely sajnos nem maradt fenn.

Lótenyésztés és lóversenyek

A Hunyady család büszkesége volt a méntelep, melyben arab, olasz és spanyol lovak nemesített fajtáit tenyésztették. 1814-ben Hunyady József modern szabályok szerint megszervezte Ürményben az első nyilvános lóversenyt az Osztrák-Magyar Monarchiában.  A 2600 méter hosszú pályán 13 ló versenyzett.

A nemesi birtokból iskola is lett

A második világháború után a nemes Hunyady család utolsó leszármazottjai is elhagyták ürményi székhelyüket. A kastély ezt követően különböző célokra szolgált, katonai kaszárnyákat létesítettek itt, később pedagógus-lakásokat, orvosi rendelőket, vendéglőt, sőt általános iskolát is nyitottak benne. A 60-as évek végétől az épület lassan az enyészeté lett.

1974-ben a kastély a szlovákiai fogyasztói szövetkezetek tulajdonába került, és a széleskörű felújítási munkálatoknak köszönhetően napjainkban az Ürményi Kastély*** szálloda (Kaštieľ Mojmírovce***), a COOP, a.s. Oktatási intézet (Vzdelávací inštitút COOP, a.s.) és a Mojmír Alapítvány (Nadácia Mojmír) székhelye lett.

Szállodává alakítás

Az egykori lovardának csaknem a romjaiból épült fel napjaink stílusos kongresszusi központja és a szálloda. A kastély felújított helyiségeiben jelenleg étterem, borospince és vinotéka, néhány oktatási helyiség, lakosztályok és szobák találhatók, a kastély alagsori részeiben rövid fegyverek részére létrehozott lőtér.
A kastélyból ma sem hiányzik a pompa. Gyönyörű angolpark veszi körül felújított szökőkúttal és a szentek és patrónusok négy méteres tölgyfa szobraival, Marek Žitňan alkotásai.

FaLang translation system by Faboba

951 15 Mojmírovce 919
+421 (0) 37 77 98 201
+421 (0) 907 846 040
recepcia@kastielmojmirovce.sk

logo-nadacia-mojmir

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok